Setting goals

Hi Sunshines!

Toen ik de opleiding tot onderwijsassistent volgde werd ik af en toe helemaal gek van SMART doelen stellen. Ik was jong en totaal niet met doelen bezig en ineens moest het aan allemaal eisen voldoen. Het echte plezier zag ik er niet van in haha.

In een eerdere blog heb ik het al gehad over zelfreflectie en hoe ik zelf bezig ben met mijn persoonlijke groei. Waar ik vroeger echt een afkeer voor doelen had is het nu voor mezelf een stok achter de deur, een houvast en iets wat me motivatie geeft wanneer ik mijn doelen nog eens terug kijk.

Hoe ik doelen inzet voor mijn eigen ontwikkeling? Ik formuleer écht geen SMART doel met een heel reflectieverhaal. Ik stel doelen omdat ik dingen na wil streven, ik wil een stap verder bereiken en ik wil dromen uitwerken. Eigenlijk stel ik voor alles wel kleine doeltjes op; wanneer ik mijn slaappatroon wil veranderen, de omgang met mijn gedachten, meer complimenten aan anderen wil geven of verstandiger wil omgaan met mijn uitgavenpatroon.

Het is niet zo dat ik constant met een briefje op zak loop met waar ik elke dag aan moet gaan werken. Ik neem vaak ’s avonds een momentje voor mezelf waarin ik een boek lees, mediteer en ook even in mijn schriftje kijk. Hierin schrijf ik van alles op zoals doelen, leerpunten of soms een klein stukje dagboek om het even kwijt te kunnen. Met heel veel doelen ga ik onbewust al aan de slag, en soms is het nodig om gewoon het schriftje weer eens door te bladeren en het aan te wakkeren.

Het mooie van doelen stellen vind ik dat ik kan zien dat ik meer groei maak dan ik soms denk. Vaak pak je doetjes vanzelf aan wanneer je het al bewust op papier hebt gezet, en er dus bewust mee bezig bent geweest. Ik heb dan ook ofcourse een pagina in mijn schriftje waar ik mijn behaalde doeltjes opschrijf om ook die fijne trots momentjes te hebben.

Mijn doeltjes bestaan dan ook uit doelen op het lange termijn en doelen welke ik op het korte termijn kan behalen, en natuurlijk staan er ook dromen tussen. Mijn doel en droom zou zijn om ooit op een boerderijtje te wonen, weg uit de randstad en alle ruimte te hebben. Een doeltje op het korte termijn is dat ik grip wil hebben op mijn uitgavepatroon. Met dat laatste doel kan ik gelijk aan de slag en met het grote doel is het mega leuk om af en toe terug te kijken waar ik graag ooit willen komen.

Wat ik als laatste wil meegeven is dat je reële doelen moet stellen. Doelen kunnen je helpen bij je persoonlijke groei, maar je moet jezelf geen strop om de nek leggen en de lat veel te hoog leggen. Dit is dan ook de reden dat ik niet altijd een tijdsduur eraan koppel. Ik wil mezelf geen druk opleggen maar mezelf kansen van groei laten zien wanneer ik deze doelen wel zal halen.

Stellen jullie wel eens doelen voor jezelf op? En op welk gebied?

Lots of love, Kir

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: