Je moet niets

Hi Sunshines!

We leven in een wereld waar een minuut sneller voorbij gaat dan het licht en we nooit stil staan. Door de tijd heen is er dan ook een sociale druk ontstaan over van alles wat we zouden moeten. Je moet full-time werken, daarnaast een gezonde levensstijl hebben en sporten, tijd maken voor je familie en vrienden, iets goeds doen voor een ander en ergens nog een gaatje vrij hebben om tijd aan jezelf te besteden.

De tijd waarin ik voor mijzelf moest gaan kiezen vond ik het meest heerlijke dat ik even niets moest. Achteraf ben ik daar zeker wat mensen door uit het oog verloren maar voelt dit voor mij gewoon tien keer beter. Ik doe waar ik achter sta en zo zou iedereen zich over alles mogen voelen.

Nou wil ik hier niet mee zeggen dat écht niets moet. Ik wil namelijk niet de boete doorgestuurd krijgen wanneer je geen belastingaangifte hebt gedaan. Maar durf je eigen grenzen aan te voelen en aan te geven, alleen jij kan deze aanvoelen. We moeten ophouden met alleen maar verwachtingen uitspreken naar elkaar en wat meer elkaars grenzen leren respecteren, zonder elkaar in hokjes te stoppen.

Ik ben nooit het type geweest wat mega graag in de discotheek stond, en blijkbaar was ik toen dus mega boring. Op dat moment ging ik dan ook maar mee, want als ik er was dan had ik het uiteindelijk wel gezellig, was de insteek. Achteraf, een aantal jaar later vraag ik mij af waarom ik niet gewoon deed wat ik wél leuk vond, waarom gaf ik niet aan dat ik er totaal geen zin in had?

Met de wetenschap van nu ondervond ik toen gewoon sociale druk, ook wel groepsdruk, terwijl ik nergens tot gedwongen werd. Het er graag bij willen horen, je bent immers toch nog bezig met de zoektocht naar jezelf op die leeftijd. Of ik spijt heb van dingen die ik toen tegen mijn zin in heb gedaan? Totaal niet, ik ken mezelf nu veel beter en weet wat mij wel en niet gelukkig kan maken.

Eigenlijk staat deze blog in overeenkomst met ‘nee is oke’. Je moet niets en alles mag, het is oke om nee te zeggen. Ik zeg niet dat iedereen dit zal begrijpen. Er zullen mensen in je leven zijn die er begrip voor tonen en ook graag aangeven als zij iets niet willen of ergens niet aan toe zijn, en er zullen mensen zijn welke niet begrijpen waarom je niet gezellig op vrijdagavond mee uit gaat terwijl je eigenlijk liever onder een dekentje kruipt en tijd voor jezelf neemt.

De vraag hierbij is; vind jij het waard dingen te doen voor een ander welke ten koste gaan van jezelf? Durf jij de stap te nemen om te doen waar jij gelukkig van wordt? Of blijf je mensen om je heen pleasen zodat zij dicht bij jou blijven? Neem aankomende weken hier eens af en toe de tijd voor, om na te denken over deze vragen. Kies jij echt voor jezelf? Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen!

Lots of love, Kir

Eén opmerking over 'Je moet niets'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: